İçeriğe geç
Haberler

TDP, KTÖS heyetini kabul etti: Çeler, “Eğitimi en önemli yere koyduk”

''Eğitim, bir ülkenin geleceğini belirleyen en temel alandır. Biz eğitim politikalarımızı ve projelerimizi bu anlayışla hazırladık. Çocuklarımızın eşit, nitelikli ve güvenli bir eğitim alması, öğretmenlerimizin de hak ettiği koşullarda çalışması için eğitimi en önemli yere koyduk.''

Melihat HaksızBasın Açıklamaları

TDP, KTÖS heyetini kabul etti: Çeler, “Eğitimi en önemli yere koyduk”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) heyetini kabul ederek ülkedeki eğitim sisteminin mevcut durumunu ve eğitim politikalarını kapsamlı biçimde değerlendirdi. Görüşmede Atatürk Öğretmen Akademisi’ndeki (AÖA) atama ve görevlendirmeler, sınıflardaki öğrenci yoğunluğu, konteyner sınıfılar, öğretmen eksiklikleri, geçici öğretmenlik uygulaması, özel eğitim, okul altyapıları ve kamusal eğitimin geleceğine ilişkin sorunlar ele alındı.

TDP Genel Başkanı Zeki Çeler’in kabul ettiği KTÖS heyetinde Genel Sekreter Burak Maviş, Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener ile Basın-Yayın ve Propaganda Sekreteri Uğur Erilen yer aldı. Çeler’e görüşmede Dijital İletişim, Medya ve Kamuoyu Yönetimi Sekreteri Ayşe Öztabay, Örgütlenme, Saha ve Toplumsal Hareketlenme Sekreteri Mustafa Emiroğluları, TDP Eğitim Komitesi Başkanı Ahmet Karahan ve Parti Meclisi Üyesi Cemal Özyiğit eşlik etti.

AÖA’da atama ve görevlendirmeler gündemde

Görüşmenin önemli başlıklarından birini Atatürk Öğretmen Akademisi’nde son dönemde yapılan atama ve görevlendirmeler oluşturdu.

KTÖS, 17 Eylül’de yaptığı açıklamada AÖA’da kamuya açık münhal ilanı yapılmadan, şeffaf başvuru ve değerlendirme süreci işletilmeden farklı akademik, mesleki, teknik ve idari alanlarda görevlendirmeler yapıldığı yönünde kendilerine bilgi ulaştığını açıklamış; Eğitim Bakanlığı ile AÖA Yönetim Kurulu’na 14 soru yöneltmişti. Sendika, özellikle görevlendirmelerin hangi ihtiyaç analizi ve kadro planlamasına dayandığının, kaç kişinin görevlendirildiğinin, hangi kriterlerin uygulandığının ve kararların hangi kurul tarafından alındığının açıklanmasını istemişti.

TDP ve KTÖS görüşmesinde de AÖA’nın öğretmen yetiştirme misyonunun, kurumun özerkliği, liyakat ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde korunmasının önemi değerlendirildi.

AÖA tartışmasının bir diğer boyutunu ise geçici öğretmenlik konusu oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi’nin geçici öğretmenlerin kadrolanmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etmesinin ardından konu eğitim sisteminin yapısal sorunlarından biri olarak gündemde kalırken, KTÖS AÖA üzerinden yeni bir geçici öğretmenlik/kadrolaşma modeli oluşturulmasına itiraz etmişti.

Çeler: Eğitimi en önemli yere koyduk

TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, görüşmede eğitimin TDP açısından yalnızca seçim dönemlerinde gündeme getirilecek bir alan olmadığını, ülkenin geleceğini doğrudan belirleyen temel kamusal meselelerden biri olduğunu ifade etti.

Çeler, TDP’nin eğitim politikaları ve projeleri üzerindeki çalışmalarını tamamladığını belirterek, eğitimi siyasi programın en önemli başlıklarından biri haline getirdiklerini kaydetti.

Kamusal eğitimin yıllardır biriken sorunların geçici uygulamalarla yönetilemeyecek bir noktaya geldiğini belirten Çeler, eğitim politikasının öğretmen, öğrenci, aile, uzman ve eğitim örgütleriyle birlikte oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Çeler, TDP’nin eğitim anlayışının merkezinde nitelikli ve kamusal eğitim, fırsat eşitliği, liyakat, güvenli okul ortamları ve her çocuğun ihtiyacına göre desteklenmesi bulunduğunu ifade etti.

Özellikle özel gereksinimli çocukların eğitim hakkına ilişkin çalışmaların da TDP’nin gündeminde önemli bir yer tuttuğunu belirten Çeler, özel çocukların desteklenmesine yönelik gölge öğretmen uygulaması ve benzeri çalışmaların yalnızca bireysel destek olarak değil, kamusal eğitim sisteminin kalıcı bir parçası olarak ele alınması gerektiğini kaydetti.

Çeler, eğitim sisteminin çocukların ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, öğretmenlerin de sürekli artan sorunlar karşısında yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

TDP’nin daha önce KTOEÖS ile gerçekleştirdiği görüşmede de Çeler, eğitimde yıllardır biriken sorunların geçici tedbirlerle yönetilemeyecek noktaya geldiğini, öğretmenlerin aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücret ve özlük haklarına tabi tutulmasının adalet temelinde çözülmesi gerektiğini belirtmişti.

Sınıflar büyüyor, sorunlar derinleşiyor

Görüşmede sınıf mevcutları ve okulların taşıdığı öğrenci yükü de ele alınan başlıklardan oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2025-2026 istatistiklerinde tüm eğitim kademeleri genelinde öğrenci/şube oranı 19,6 olarak yer alırken, KTÖS özellikle belirli okullarda artan öğrenci yoğunluğunun sınıf mevcutlarını yükselttiğine, bunun öğretmenlerin çalışma koşullarını ve eğitim kalitesini doğrudan etkilediğine dikkat çekiyor.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Haziran ayında yaptığı değerlendirmede ilköğretimdeki temel sorunların başında kalabalık sınıflar ile rehber öğretmen, özel eğitim öğretmeni ve okul öncesi öğretmen yardımcısı eksikliklerinin geldiğini belirtmişti.

Eylül ayında yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte ise sendika; tamamlanmayan okul çalışmaları, öğretmen eksiklikleri, konteyner sınıflar, öğrenci taşımacılığı ve eğitim materyallerindeki eksikliklere dikkat çekti. KTÖS’ün güncel değerlendirmesinde 2025’te 252 olan konteyner sınıf sayısının 2026’da da 252 olarak kaldığı ve Lefke İstiklal İlkokulu’nun üç yıldır konteynerlerde eğitim verdiği belirtildi.

Karahan: Eğitim kişilere göre değil, çocukların ihtiyacına göre şekillenmeli

TDP Eğitim Komitesi Başkanı Ahmet Karahan ise görüşmede eğitimin günübirlik uygulamalarla değil, bilimsel veriler ve gerçek ihtiyaçlar üzerinden planlanması gerektiğine dikkat çekti.

Karahan, TDP’nin eğitim yaklaşımında devlet okullarının güçlendirilmesinin temel başlıklardan biri olduğunu belirterek, her okulun kendi ihtiyaçlarının ayrı ayrı tespit edilmesi ve kaynakların bu ihtiyaçlara göre planlanması gerektiğini ifade etti.

Karahan’ın daha önce ortaya koyduğu eğitim politikası çerçevesinde; okul güvenliği, denetim, öğrenme kayıplarının giderilmesi, ebeveyn eğitimi, okulların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve eğitimde hakkaniyet bütünlüklü bir planlamanın parçaları olarak öne çıkıyor. Karahan, eğitim politikalarının kişilere göre değil, bilimsel veriler, pedagojik ihtiyaçlar ve ortak akıl temelinde oluşturulması gerektiğini vurgulamıştı.

Geçici öğretmenlik konusunda da eğitim sisteminin kalıcı bir istihdam ve öğretmen yetiştirme planına ihtiyaç duyduğunu belirten Karahan, öğretmen ihtiyacının yıllar öncesinden öngörülerek planlanması gerektiğini ifade etti. KTÖS’ün yayımladığı öğretmen ihtiyacı çalışmasında da 2026 için 80 KHK ataması ve 100 AÖA öğretmen adayı ihtiyacı öngörülürken, tam zamanlı geçici öğretmen ihtiyacı 25 olarak hesaplanmıştı.

Karahan, öğretmen ihtiyacının geçici çözümlerle sürekli yeniden üretilmesi yerine, öğretmen yetiştirme, atama ve ihtiyaç planlamasının birbirine bağlı şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

Maviş: Kamusal eğitim hakkı korunmalı

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise görüşmede öğretmenlerin ve öğrencilerin karşı karşıya kaldığı güncel sorunları TDP heyetine aktardı.

Maviş’in son dönemdeki açıklamalarında özellikle kalabalık sınıflar, öğretmen eksiklikleri, rehberlik ve özel eğitim hizmetlerindeki yetersizlikler, tamamlanmayan okul çalışmaları, konteyner sınıflar, öğrenci taşımacılığı ve kamusal eğitimin finansmanı öne çıkıyor.

Maviş, 2026-2027 eğitim yılının başlamasının ardından öğretmenlerin göreve hazır olmasına karşın bazı okullarda inşaat ve tadilat çalışmalarının devam ettiğini belirtmiş, öğrencilerin güvenli ve hazır okullarda eğitim görmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Görüşmede de öğretmenlerin üzerindeki yükün yalnızca sınıf içindeki öğrenci sayısından ibaret olmadığı; özel eğitim, rehberlik, okul öncesi destek hizmetleri ve artan bürokratik sorumluluklarla birlikte değerlendirilmesi gerektiği ele alındı.

TDP ve KTÖS heyetleri, eğitimde yaşanan sorunların günübirlik müdahalelerle değil, bilimsel, planlı, kamusal ve uzun vadeli bir eğitim politikasıyla ele alınması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

TDP, eğitim alanındaki politika ve proje çalışmalarını eğitim örgütleri ve ilgili paydaşlarla birlikte geliştirmeye devam edeceğini belirtti.

Son haberler